Food Colours – Choco Colour – barwniki na bazie masła kakaowego
Barwnik Choco Color zdobył III MIEJSCE W KONKURSIE NA NAJLEPSZY KOMPONENT , podczas SweetTargów 2017 w Katowicach

Barwniki do czekolady
naturalne (CHOCO)
Naturalne Barwniki w Żelu do Białej Czekolady, zostały stworzone specjalnie z myślą o barwieniu wysokiej jakości białej czekolady (niezawierającej tłuszczy roślinnych).
Postać żelowa barwników, zapewnia łatwość i pewność każdej aplikacji, oraz nie zakłóca procesu temperowania czekolady.
Naturalne Barwniki w Żelu do Białej Czekolady można z powodzeniem, wprowadzać we wszystkie masy tłuste.
Opakowanie:
Jedno opakowanie zawiera 35 gram barwnika.
Zastosowanie:
Główne przeznaczenie: Prawdziwa Czekolada – szczególnie Biała, ale również Mleczna i Deserowa.
Ponadto: Masy tłuste, polewy, kremy wysokotłuszczowe, masło i olej, aplikacje zawierające olej.
Zalety barwników w Żelu (WS-G):
Barwienie prawdziwej, wysokogatunkowej temperowanej czekolady w masie (również mlecznej i deserowej na kolory beżowe), naturalnymi barwnikami,
Nie zaburza procesu powtórnego temperowania (np. na kolejny dzień po temperowaniuzabarwionej czekolady, możemy ją znowu rozpuścić, dobarwić i temperować,
Barwniki zawierają jedynie naturalny barwnik(i) i lecytynę, nie zawierając: konserwantów, stabilizatorów ani żadnych sztucznych dodatków
Niskie dozowanie dzięki dużej koncentracji barwnika (dozowanie na poziomie 3g-25g).
Dozowanie:
Produkt wymaga bardzo dokładnego dozowania. Zaczynać dozowanie od minimalnej ilości barwnika 0,5g-3g na kg. Powoli należy zwiększać dozy do uzyskania pożądanego koloru. W warunkach domowych polecamy dozowanie czubkiem noża.
W przypadku przedozowania, naturalny ekstrakt z którego został wytworzony barwnik może nieść smak i aromat.
Informacje techniczne:
Naturalne barwniki do Czekolady (CHOCO) w Żelu, są barwnikami olejowo-rozpuszczalnymi o zwiększonej sile barwnej i koncentracji.
Barwniki CHOCO, są zbudowane w oparciu o lecytynę, będącą formą żelu w temperaturze pokojowej, nierozpuszczalnej w wodzie. Należy je rozpuszczać bezpośrednio w czekoladzie czy tłuszczu.
Barwniki nie zaburzają ani procesu temperowania ani procesu powtórnego temperowania czekolady. Na kolejny dzień, można ponownie roztopić i temperować wybarwioną i temperowaną czekoladę.
Barwniki naturalne, zależnie od pH, mogą mieć różne odcienie koloru. Ponadto są one wyraźnie mniej odporne na obróbkę termiczną i bezpośrednie światło słoneczne od tradycyjnych barwników syntetycznych.